El Parlament Europeu crea quatre lleis per impulsar l’economia circular

El Parlament Europeu va aprovar el passat mes d’abril quatre propostes legislatives que impulsaran l’economia circular. Amb aquestes propostes es vol aconseguir que l’economia segueixi el cicle natural de la vida. Fins ara, l’economia sempre havia seguit una tendència lineal, és a dir, creem un producte, l’utilitzem, el llancem i finalment el reemplacem per un altre.

Les propostes aprovades són iniciatives que tenen per objectiu que els materials i els residus es mantinguin més temps en l’economia, és a dir, reduir l’entrada i la producció de nous materials, així com la generació de residus, tancant els cercles econòmics i ecològics dels recursos. L’economia circular inclou un canvi, no només en la producció i consum de béns i serveis, sinó també cap a l’ús d’energies renovables, ja que és, per definició, reparadora i regenerativa.

 

D’aquesta manera, l’any 2025 es preveu reciclar el 55% dels residus municipals (provinents de particulars i empreses). L’objectiu augmentarà al 60% el 2030 i al 65% el 2035. El 65% dels materials d’embalatge hauran reciclar abans de 2025 i el 70% abans de 2030. S’estableixen objectius separats per materials d’embalatge específics, com paper i cartró, plàstics, vidre, metall i fusta.

 

Pel que fa referència a l’Estat Espanyol, els objectius representen tot un repte, ja que, actualment, es generen 443 quilos de residu per persona/any i només se n’acaben reciclant el 29,7%. Aquesta proposta de llei també pretén limitar la quantitat de residus que acaba directament als abocadors, que a Espanya actualment representa més de la meitat dels residus. Com a referència en aquest àmbit hi trobem països com Bèlgica, Holanda, Suècia, Dinamarca o Alemanya, que pràcticament no utilitzen abocadors com a destí final dels residus municipals.

Per a més informació sobre l’economia circular, podeu donar un cop d’ull a aquest Ted Talk de Cillian Lohan o al web de l’Ellen Macarthur Foundation.

 

Font de la imatge: Wikimedia Commons

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.